zondag 30 mei 2010

DEEZER: sociale muzieksites



Wat een herontdekking van muziek! Veel herinneringen uit de jongere jaren opgehaald. Dingen die compleet vergeten leken, maar toch nog verwijzen naar waardevolle gebeurtenissen. Ook nieuwe zaken ontdekt, een wereld van nieuwe mogelijkheden die zich alweer opent.
Ik zou het jammer vinden dat cd's volledig verdwijnen - want luisteren naar muziek doe ikzelf nog het liefst vanuit mijn luie zetel - misschien is dat op dit moment ook nog niet echt een gevaar, interessant lijkt me wel dat er naast de gegevens in de catalogus een mogelijkheid is om een stukje van de gezochte muziek te beluisteren, bij wijze van voorsmaakje, maar dit kan te veel van mij gevraagd zijn...

Verder heb ik geprobeerd om een stukje muziek naar deze blog te kopiëren, zoals dit bij youtube mogelijk was, maar dat is me niet gelukt!

YOUTUBE

Fantastisch!

De mogelijkheden die Youtube biedt zijn stimulerend en prikkelend. Zelf spreekt het mij heel erg aan omdat het me de mogelijkheid biedt om te luisteren naar getuigenissen van anderen over allerhande onderwerpen, bijv. houding tegenover lezen, keuze voor een bepaalde studie of een bepaald beroep. Dit maakt de wereld een stuk groter en brengt de medemens wat dichterbij. Het prikkelt ook het eigen zelfstandig denken en het vormen van een persoonlijke mening over bepaalde zaken.

In de bib zelf is het een ideale manier om geplande en voorbije activiteiten voor te stellen op een manier die herkenbaar is en die de geïnteresseerde gebruiker aanzet om zelf eens een kijkje te komen nemen en deel te nemen...

POD - & SCREENCASTS


Dit was wel weer een aangename verrassing!
Radioprogramma's beluisteren wanneer ik het zelf wil, onafhankelijk van het tijdstip waarop ze uitgezonden worden, vooral wat verhalen rond boeken en literatuur betreft, ik voelde me er net even als een vis in het water...

Zelf heb ik me er niet aan gewaagd om een pod- of screencast te maken, maar met een beetje meer tijd, begeleiding én een concrete uitdaging zou ik in deze materie wel wat mogelijkheden zien om auditief én visueel aantrekkelijke ondersteunende materialen te maken om aan te bieden aan bibliotheekgebruikers.

De tip om het kort en eenvoudig te houden heb ik zeker onthouden, vermits ik zelf ook overgevoelig ben voor overbodige informatie.
Een wereld om verder te verkennen, misschien is dit wel toekomstmuziek...





zaterdag 22 mei 2010

het kwetteren van de vogels


Twitter, een vorm van microbloggen die me heel sterk doet denken aan het versturen van sms-berichtjes via de gsm.
Essentie hierbij is vertellen waar je mee bezig bent, het nieuws verspreiden, een vorm van roddelen dus. Het is maar hoe je de zaken benoemt.
Het idee van een kroeg waar je bekenden ontmoet schrikt mij heel erg af. Zelf wil ik daar dan ook niet aan meedoen, omdat ik al niet zo'n prater ben die graag op de hoogte is van alles wat er in en rond mijn omgeving gebeurt.
Positief is zeker de korte en gevatte manier waarop je boodschappen kunt overbrengen in een minimum van tijd en zonder veel inspanning.
Op professioneel vlak geeft dit veel mogelijkheden, o.a. mededelingen plaatsen via enkele woorden die verwijzen naar een geplande activiteit en geïnteresseerden doorsturen naar een webpagina met meer informatie hierrond.
Ook in het kader van evenementen en congressen, waar interactie en discussie tussen sprekers en publiek mogelijk wordt gemaakt, lijkt mij dit zeker geen overbodige luxe.

Verder luister ik liever life naar het gekwetter van de vogels, in mijn luie stoel in de tuin, eventjes ver weg van alles wat met computer te maken heeft...

zin en onzin van chatten


Chatten of "instant messaging", ik heb er al veel over gehoord en nu een flink stuk over gelezen. Nog steeds ben ik niet echt overtuigd van het nut hiervan.
Persoonlijk hou ik me hier niet graag mee bezig, maar ik sluit niet uit dat dit inderdaad een effectief communicatiemiddel kan zijn binnen bedrijven, op voorwaarde dat dit een beetje georganiseerd wordt en dat iedereen erachter kan staan en meedoet.
Ik heb me in elk geval aangemeld op Meebo, heb met verwondering gezien hoeveel mogelijkheden er geboden worden binnen yahoo, gmail, google,... om hiermee aan de slag te gaan en vraag me af waar mensen de TIJD halen om hier uren en uren op door te brengen.
Ieder zijn hobby???...

Uit nieuwsgierigheid ging ik een kijkje nemen op de website van de universiteitsbib van Groningen die chatten met de bibliothecaris promoot. Jammer genoeg werkte het daarop voorgestelde filmpje niet. Daar krijg ik het nu echt wel van!!!

zondag 16 mei 2010

Google docs




Dit was niet helemaal nieuw voor mij.
Collega's zijn me hierin voorgegaan, door het o.a. mogelijk maken van het raadplegen van ons uurrooster vanuit de luie zetel thuis. Heel erg handig is dat!

Nu kreeg ik echter een beter inzicht in hoe dit allemaal precies werkt: e-mailbijlagen worden vervangen door één document dat vanuit de basis aangepast wordt en bijgevolg niet meer uit ontelbare én verwarrende versies moet bestaan.

Heel concreet denk ik dan aan de op te volgen bestellingen binnen de jeugdafdeling waarin ik werk. Ik maak een spreadsheetdocument, deel het met mijn 3 collega's die hier ook bij betrokken zijn, geef hen toegang om dit document naar hun eigen noden te bewerken en voilà, de bestellingen worden op tijd doorgestuurd zonder dat ik daar extra werk en zorgen aan heb. Zeker het overwegen waard.

Wat ik helemaal niet begrijp is dat dit document op het web moet gezet worden via een url, waardoor het dan voor iedereen toegankelijk wordt. Aangezien het gaat om toch vrij situatiegebonden informatie, lijkt het me niet interessant om dit ter inzage van iedereen te stellen.
Een Wiki tot daar gelaten, maar kantoortoepassingen blijven toch beter binnenshuis? Of heb ik hier weeral iets niet goed begrepen?




Ik denk dat hier nog veel mogelijkheden zijn
die ik niet direct zie,
dat is een groot nadeel aan het afstandsonderwijs
dat aan deze 23 dingen gekoppeld is.
JAMMER!!!








vrijdag 14 mei 2010

WIKI WIKI WIKI

Hé, dat was ook best wel boeiend.

In plaats van al dat heen en weer e-mailen zonder echt tot een resultaat te komen en altijd maar opnieuw te moeten heen en weer e-mailen, om dan uiteindelijk vlug even op te bellen...
Er is blijkbaar een andere manier om vlug met een paar mensen tot een consensus te komen, alleen zie ik nog niet helemaal hoe dit concreet en praktisch in zijn werk gaat...
Privé heb ik daar ook niet zozeer behoefte aan, geef mij maar de telefoon.

Wikipedia ken ik, gebruik ik soms, maar na wat ik nu gelezen en vernomen heb, zou ik precies nog moeite hebben om de informatie die daarop komt helemaal als betrouwbaar te beschouwen (zoals dit van een encyclopedie verwacht wordt), aangezien iedereen er zomaar wijzigingen en veranderingen kan in aanbrengen.
Of heb ik dit verkeerd begrepen en gaat dit niet vanzelf?
Enfin, zelf voel ik mij niet direct geroepen om dit te gaan doen.

Het gebruik van Wiki's in bibliotheken voor boekbesprekingen, cursussen en dergelijke, daar lijkt mij wel wat in te zitten. Het is in elk geval iets waar ik zelf wel gebruik zou hebben willen gemaakt of willen maken. Voor kinderen, jongeren en studenten van alle leeftijden zou dit een meerwaarde kunnen bieden om werkjes te maken en met lotgenoten in contact te komen.

D E L I C I O U S ! ! !


Dit was echt wel een verrassing!
In het begin even zoeken, zelfs twee keer het filmpje moeten bekijken vooraleer ik echt doorhad waarover het eigenlijk ging en hoe het precies werkte, maar de woorden FUN, USEFUL en SOCIAL zijn hier echt wel op hun plaats.
Dit is inderdaad dé manier om favorieten op te slaan en er snel en efficiënt toegang tot te krijgen. Dat met die trefwoorden is me nog niet helemaal duidelijk, maar ik ben erin geslaagd om een aantal voor mijn werk zeer nuttige websites te verzamelen en op te slaan, wat - dat hoop ik toch - het verdienen van mijn dagelijks brood leuker, aangenaam en efficiënter zal maken.
Dat is waar het mij toch vooral om te doen is!
De link naar mijn delicious-account: http://delicious.com/an_depuydt


IK DENK DAT IK DIT MISSCHIEN ZELFS LEUK GA VINDEN...


donderdag 13 mei 2010

Slides

Wat mij het meest aansprak ivm het maken van slides:



"Slides should contain a clear message
that integrates the verbal and the visual,
a message that contains a minimum of text,
generally framed in complete sentences."

Het succes van een dia hangt af van de kwaliteit van de spreker.
Pas je altijd aan aan je publiek!

Hoe kijk ik naar web 2.0?

Voor privédoeleinden vind ik het maken van een blog op dit moment volledig overbodig. Ik kies ervoor om persoonlijk in contact te komen met mensen en huiver wat van de anonimiteit waarin deze virtuele wereld ons allen lijkt mee te sleuren.
Vanuit professioneel oogpunt kijk ik enigszins met andere ogen naar deze zaak.
Het hebben van een blog lijkt mij een interessante meerwaarde voor de werking van een bib, op voorwaarde dat er een duidelijke doelstelling aan verbonden is die vooral bruikbaar en toepasbaar is voor de klant.
De blog kan fungeren als belangrijke schakel om mensen te prikkelen en hen aan te zetten om de bibliotheek in al haar facetten te ontdekken. Einddoel zou moeten zijn dat meer mensen naar de bibliotheek toestappen om er deel te nemen aan allerhande activiteiten die ontmoeting en participatie in de hand werken.
Persoonlijk heb ik niet het geduld om mij in mijn vrije tijd toe te leggen op rss, foto's downloaden, slidesharing,...
Ik mis hierin een voor mij essentieel persoonlijk contact.
Beroepsmatig zie ik er wel wat in, wanneer het een meerwaarde kan bieden aan het werk dat ik doe, wanneer het dit werk aantrekkelijker, visueler, duidelijker, overzichtelijker en efficiënter kan maken.
Heel graag zou ik met een zelfgemaakte powerpointpresentatie naar instanties - vooral scholen - toestappen om er jongeren warm te maken voor de bib, hen duidelijk te maken hoe belangrijk een bib wel is, met hen te spreken over de rol die de bib speelt in hun persoonlijke ontwikkeling én in de samenleving, hoe essentieel de bib en de door haar georganiseerde activiteiten zijn voor het waarborgen van vrijheid van meningsuiting en zelfstandig, kritisch denken.