maandag 26 april 2010

Online foto's

Bron: Einstein image generator

Online foto's kunnen in de bib gebruikt worden om een virtuele rondleiding in elkaar te steken, verslag uit te brengen van geplande activiteiten, nieuwe activiteiten aan te kondigen, mensen warm te maken om de bib life te komen bezoeken!
Online image generators en foto-editors lijken me heel erg geschikt om te experimenteren rond het maken van promotiemateriaal, hoewel ik er niet zeker van ben of het wel de bedoeling is dat die zaken vrijuit buiten het web verspreid worden. Om nog maar te zwijgen over de productiekosten dat dit met zich meebrengt... Of valt dit tegenwoordig nog mee?

Foto's kopiëren via URL


Dit ziet er toch niet uit zoals ik gedacht, gewenst, had...

zondag 25 april 2010

Flickr

Ziezo, de eerste ervaring met foto's uploaden via Flickr zit erop!
Hier volgt het resultaat...



donderdag 22 april 2010

aan de slag

Even voor mezelf op een rijtje zetten, want ik lijk werkelijk te stuntelen.
De idee dat je de informatie naar je toe laat komen ipv dat je zelf de informatie moet gaan opzoeken, met het risico dat er toch niets te vinden is en dat je bijgevolg heel wat tijd verliest, spreekt mij wel aan. Dit werd in het bijhorende filmpje goed geïllustreerd. Leuk was dat!
Mijn eigen zoektocht naar voorbeelden leek iets moeilijker. Het duurde even vooraleer ik doorhad dat het weinig zin heeft om om het even welke webpagina aan de abonnementen in google reader toe te voegen en dat je hierbij het best opteert om pagina's te selecteren waarop de aangeboden informatie regelmatig geupdated wordt. Interessant was het ook om de geselecteerde abonnementen in mappen te kunnen ordenen en die mappen een passende naam te geven. Het was even zoeken om terug bij google reader te geraken, telkens wanneer ik die mappen bewerkt had... Wat stom van mij!
In een electronische nieuwsbrief krijg je alle facetten van informatie die die brief bevat, op je bord geschoteld. Bij RSS-berichten bepaal je op voorhand wat je wel dan niet wil ontvangen. Of niet soms?
Uiteindelijk ben ik op zoek gegaan naar een aantal blogs die mij interessant leken in het kader van mijn concrete werksituatie in de thuisbibliotheek die zich vooral richt op kinderen en jongeren. In de bib van Gent vond ik een fijne link waarop tips gegeven worden rond boeken voor jongeren, met per maand een voorstelling van 2 goede boeken, met de korte inhoud ervan en waar ze heel concreet te vinden zijn in de betreffende bib.
Verder vond ik op de website www.ecobibl.nl fijne projecten rond ecologie in de bibliotheekwereld en de milieubewuste inrichting van de bibliotheeklokalen.
Aan een derde voorbeeld ben ik jammer genoeg niet geraakt, deze dag zat heel erg vol en nu ben ik van plan de boeken (of de schermen) te sluiten...

de start

Het is met een flinke portie argwaan dat ik hieraan begin.
De idee dat iedereen zomaar bij persoonlijke informatie van mij terecht kan, doet me huiveren. Want dat is wat deze cursus en zijn toepassingen bij me oproepen: verlies van privacy, overschrijden van grenzen, het uitwisselen van ideeën zonder in persoonlijk contact te gaan. Ik hoorde hier reeds de wildste verhalen rond waar ik het ontzettend moeilijk mee heb!
Het vraagt dus een omschakeling in mijn denken om me er toch voor open te stellen en te gaan zoeken wat de meerwaarde hiervan kan zijn in mijn persoonlijk en professioneel leven. Ik ben benieuwd.
Het is in elk geval veel prutsen, zelf ontdekken, vallen en opstaan en het lijkt nu al gepaard te gaan met veel, heel veel FRUSTRATIES... (wat betreft de technische kant dan)
Pfff, dat wordt zwoegen!